Ventilație

Din cauza numeroaselor surse de umezeală din baie, o bună ventilație este foarte importantă. O ventilație eficientă permite, de asemenea, utilizarea în siguranță a caloriferelor cu apă la încălzirea pe gaz.

Standardele polone specifică un debit minimum de aer pentru baie de 50 de metri cubi pe oră și pentru toaletă de 30 de metri cubi pe oră.

Pentru a ventila baia se pot utiliza ventilațiile naturale (ventilație gravitațională) sau puteți monta ventilatoare pentru circularea aerului.

Ventilația naturală gravitațională este cea mai comună metodă de schimbare a aerului din spațiile de locuit, Reglementările polone în construcții specifică furtunuri de ventilație gravitațională separate pentru băi și toalete. Grilajul de ventilație trebuie să fie cât mai departe posibil de ușă, astfel încă debitul fluxului de aer să treacă prin toată încăperea. Ușile de la băi trebuie prevăzute cu deschideri pentru grătarele de ventilație, iar acestea nu pot fi astupate sub nicio formă.

Pentru băile mai mici, ventilația naturală gravitațională este suficientă, dar în cu o capacitate cubică mai mare (peste 5,5 metri cubi) sunt necesare sisteme de ventilație pentru forțarea circulației aerului. În asemenea băi, ventilația poate fi suplimentată prin utilizarea sistemelor mecanice de ventilație. În cele mai multe cazuri, sunt instalare ventilatoare suplimentare în conductele de evacuare sau în deschiderile grilajelor, ce funcționează continuu atâta timp când o persoană este prezentă în baie sau în momentele în care baia se umple cu foarte mult abur. Totuși, trebuie să menționăm că acest tip de dispozitiv limitează efectele ventilației naturale gravitaționale atunci când nu este utilizat.

De asemenea, este bine să montați și un ventilator suplimentar în incinta închisă a cabinei de duș - delimitată de pereți până sus în tavan. Volumul undei astfel de cabine de duș nu ar trebui să fie mai mic de 1,5 metri cubi.

Ventilatoarele suplimentare pe grătarele de ventilație sau în conductele de ventilație nu trebuie instalate în băile sunt amplasate admisiile de gaz ars - de exemplu la sistemele de încălzire a apei cu gaz. Utilizarea unui ventilator suplimentar poate duce la evacuarea gazelor arse în baie, fiind un pericol major pentru sănătatea și viața persoanelor care folosesc aceste băi.