Substraturi pentru plăci ceramice

Plăcile ceramice trebuie montate pe un substrat potrivit. Substratul trebuie să îndeplinească patru condiții de bază:

  • Uscare potrivită
  • fără murdăriei
  • stabilitate
  • aderență bună

Sunt rare cazurile în care toate cele patru condiții sunt îndeplinite în același timp; suprafața trebuie, de asemenea, pregătită - curățare, nivelare, reumplere, aderență îmbunătățită.
Plăcile ceramice pot fi montate pe un substrat vechi acoperit anterior cu anumite materiale, precum și pe suprafețe noi din beton sau ghips.

Podea veche

Substrat de la un perete vopsit cu vopsea pe bază de emulsie sau ulei. Substraturile cu un astfel de finisaj pun cele mai multe probleme la montarea de plăci ceramice noi. Pentru a preveni problemele, trebuie să îndepărtați stratul de vopsea - acest lucru poate fi făcut mecanic (răzuind cu atenție vopseaua) sau utilizând produsele chimice preparate special pentru a ajuta a îndepărtarea straturilor vechi. Aceste operațiuni înmoaie și umflă stratul de vopsea, facilitând răzuirea cu un șpaclu. Dacă vopseaua este foarte bine lipită de substrat și este foarte dificil de eliminat, se pot folosi si alte metode - înțeparea peretelui, străpungerea stratului de vopsea. Suprafața străpunsă trebuie să se suprapună cu cel puțin o treime din suprafața plăcii ceramice.

Suprafețe cu plăci vechi

Dacă stratul vechi de plăci este bine întreținut, substratul este stabil și astfel că se poate monta un alt strat de plăci. Puterea de lipire (adeziune) a plăcilor vechi poate fi verificată prin pocnire ușoară - dacă plăcile scot un sunet surd înseamnă că sunt lipite bine. Dacă descoperiți plăci vechi care nu sunt lipite bine (scot un sunet clar a gol), acestea trebuie scoase și spațiul de sub ele trebuie umplut cu un compus de nivelare.
Înainte de a monta noile plăci, trebuie să curățai foarte bine suprafața veche - aceasta trebuie degresată prin spălare cu sodă caustică și apoi clătită foarte bine cu apă. Trebuie să acordați o atenție deosebită și curățării corespunzătoare a rosturilor.

Suprafață după îndepărtarea plăcilor vechi

Dacă, după spargerea plăcilor vechi, mortarul este destul de ferm și încă aderent la perete, puteți să nu îl îndepărtați, folosind numai produs de umplere acolo unde este necesar.
Dacă plăcile nu pot fi montate pe suprafața anterioară, mortarul vechi trebuie tencuit. Totuși, înainte de a monta un nou strat de plăci, peretele trebuie tencuit - rețineți că peretele trebuie să fie tencuit cât mai uniform și cât mai vertical. Tencuială proaspătă de pe pereți trebuie să se usuce - acest proces durează de obicei o săptămână pentru fiecare centimetru de grosime a tencuielii. Dacă montăm plăcile ceramice noi pe o tencuială care nu este complet uscată, acestea vor fi supuse la un stres suplimentar de uscare ce poate duce la crăpături minore în acestea.

Suprafață nouă

Noua suprafață trebuie să fie uscată și "spongioasă" - proces care poate dura de la câteva zile la câteva luni.

Beton

Plăcile pot fi montate pe betonul turnat cu cel puțin trei luni înainte. În caz contrar, stresul provocat de uscarea betonului în timpul uscării poate cauza crăparea plăcilor, dacă sunt montate prea repede. În cazul suprafețelor de beton, vă sfătuim să utilizați o amorsă înainte de montarea noilor plăci.

Suprafață din ghips

Dacă intenționați să montați plăcile pe o suprafață din plăci de ghips-carton, trebuie să utilizați o amorsă potrivită pentru acestea.
Această emulsie va reduce absorbția suprafeței și va proteja adezivul de uscarea prea rapidă. Deși producătorii plăcilor de ghips-carton susțin că acestea sunt deja date cu amorsă împotriva umezelii încă din faza de producție, totuși este bine să fiți sigur și să protejați suplimentar varul prin pregătire corespunzătoare. Această suprafață de protecție previne umflarea substratului sub influența umezelii și previne căderea plăcilor.