Materiale pentru finisaje

Materialele cu care acoperim podelele și pereți afectează foarte mult felul în care arată baia.

Puteți aplica plăci ceramice, piatră naturală, plăci omogene, lemn, var și tapet. Totuși, cel mai important lucru este ca materialele folosite să fie rezistente la umezeală și să fie ușor de curățat.

Plăcile ceramice, datorită varietății incredibile de modele, vă permit să decorați interiorul băii în orice stil doriți. Puteți folosi diferite serii de plăci ceramice, astfel că este simplu să dați băii dvs. caracterul dorit. Dacă vă decideți asupra unei compilații independente de plăci ceramice, ar trebui să aflați sfaturile unui designer de interioare; când nu aveți suficientă imaginație și experiență, alegând greși faianța, puteți strica armonia interiorului băii.

Pentru a determina numărul de plăci necesare, calculați toate suprafețele pe care intenționați să le placați cu un anumit model și adăugați câteva plăci în plus pentru pierderi - este bine să cumpărați cu aproximativ 15% mai multe plăci. Trebuie să menționăm că nu este necesar să placați toată suprafața pereților, plăcile ceramice pot fi combinate cu alte materiale, ca de exemplu lemn sau var.

Pentru plăcile ceramice puteți alege dintre lucios (doar pentru pereți), piatră (pentru podele), teracotă (în principal pentru acoperirea podelelor) sau lucios-rugos (potrivite pentru pereți și podele).

Piatra naturală de decor trebuie utilizată cu atenție, luând în considerare designul băii, deoarece acest material necesită o iluminare potrivită, capabilă să expună frumusețea naturală a acesteia. Cele mai utilizate tipuri de piatră pentru decorarea băii sunt marmura, travertinul, granitul și onixul - acest material nobil se potrivește în special cu băile mari de tip salon.

Lemnul adaugă căldură băii, fiind un echilibru pentru elementele reci precum plăcile ceramice și fitingurile. Dacă doriți să finisați interiorul băii cu materiale de lemn, trebuie să alegeți speciile mai exotice. Acestea sunt mai rezistente la umezeală decât lemnul provenit de la copacii din Polonia. În baie este mai potrivit lemnul din specii rezistente la umezeală , cum ar fi lemnul de tec, de iroko, de jabota sau merbau. De asemenea, trebuie să apreciem duritatea considerabilă a acestor specii de lemn și culorile minunate.

Plăcile ceramice de pe pereți pot fi înlocuite cu vas sau tapet. Dacă vă decideți să văruiți, trebuie să alegeți varul potrivit pentru medii umede, cele mai bune fiind varurile pe bază de emulsii de latex acrilic. De asemenea, baia poate fi finisată cu tapet - puteți alege tapet vinil, tapet acoperit cu start lavabil sau tapet din fibră de sticlă acoperit cu strat acrilic sau epoxidic. Din cauza umidității ridicate din baie, trebuie să menționăm că aplicarea tapetului trebuie făcută utilizând adeziv rezistent la apă.