Instalația electrică

Înainte de pozarea sistemului electric, trebuie să aveți o schemă a acestuia sau măcar să specificați cerințele funcționale și locațiile aproximative ale componentelor. Trebuie să definiți tipul de iluminare și modalitatea de aprindere, după cum trebuie să vă decideți dacă doriți să aveți încălzire prin pardoseală, instant pentru apă caldă, boiler pentru apă caldă, cadă de baie cu hidromasaj, mașină de spălat sau ventilație. Pentru toate aceste dispozitive trebuie să determinați și să planificați sursa de alimentare potrivită.

Cablurile electrice pot fi pozate în tencuială sau sub acesta. Accesoriile utilizate pentru baie trebuie să fie etanșe, în incinte izolatoare. Prizele electrice trebuie să aibă pini de împământare și să fie cât mai etanșe posibil, în mod sigur trebuie să fie rezistente, adică rezistente la stropirea cu apă. Este important să planificați bine numărul necesar de prize pentru a evita conectarea și deconectarea dispozitivelor.

Conform standardelor, prizele trebuie să fie instalate la o distanță de siguranță de minimum 60 de centimetri de căzile de baie și cabinele de duș. De asemenea, echipamentele electrice trebuie instalate la înălțimea potrivită de la podea - întrerupătoarele la o înălțime de 1,4 metri de la podea, prizele electrice de 230 V la 1,2 metri de la podea, corpurile de iluminat la 2 metri.

La planificarea instalației electrice, trebuie să luați în considerarea iluminarea băii, dispunerea punctelor de iluminare și locațiile întrerupătoarelor.

Dacă doriți să montați încălzire prin pardoseală în baie, aceasta trebuie luată în considerare în schema instalației electrice.