Aveți grijă la iluminare

La designul băi trebuie să ținem cont mai ales de necesitățile funcționale. Iluminarea de bază a băii constă în iluminarea generală și lămpile de la oglindă. Dar puteți, de asemenea, instala echipamente de iluminare pentru evidenția unele elemente - iluminare suplimentară a căzii, a cabine de duș sau a mobilierului și elementelor decorative.

Rețineți că eficiența iluminării depinde nu numai de puterea becului, ci și de cantitatea de lumină absorbită de mediul înconjurător. Pereții și tavanul închiși la culoare, suprafețele texturate sau elementele din lemn închise la culoare absorb mult mai multă lumină decât suprafețele netede și lucioase. Eficiența iluminării în baie este sporită cu mult de oglinzi.

Iluminare generală

Iluminarea generală este difuziunea întunericului - apoi are ca scop atingerea unei iluminări difuze fără umbre nenecesare și zone de contrast (iluminare prea puternică sau prea slabă). Iluminarea generală a băii trebuie să ofere o lumină difuză, dar destul de puternică. Acest lucru se poate obține atât cu un bec clasic, cât și cu o lampă fluorescentă compactă eficientă energetic.

La alegerea unei lămpi fluorescente compacte nu trebuie să țineți cont numai de preț, deoarece cele mai ieftine vor ilumina într-o tentă destul de neplăcută; este de dorit să cheltuiți puțin mai mult pe o lampă cu o lumină plăcută, albă, cladă. Cât atât mai mult cu cât diferența de preț se va regăsi în factura la energie, deoarece lămpile fluorescente consumă cu 80% mai puțină energie electrică decât becurile convenționale și au o durată de funcționare de 10 ori mai mare.

Pentru iluminarea generală, în loc de lămpile cu halogen - pentru o iluminare uniformă și difuză trebuie să utilizați câteva asemenea lămpi direcționate către tavan pentru iluminarea acestuia.

Lumină de lucru - oglindă

Sarcina primordială a luminii de lucru de la oglindă este să ilumineze cu atenți o zonă mult mai mică - spațiul mic din fața oglinzii. Lumina trebuie să ilumineze oglinda simetric, din ambele părți, și să nu orbească. Amplasați-le la aproximativ 75 de centimetri una de alta și la nivelul ochilor - la aproximativ 160 de cm de podea.

Nu montați la oglindă lămpi tradiționale cu halogen. În timpul funcționării se încălzesc la temperaturi prea ridicate și se pot sparge chiar și la contactul cu o singură picătură de apă. Dar dacă nu doriți să renunțați la lumina albă, plăcută a lămpilor cu halogen, puteți utiliza becuri speciale protejate împotriva stropirii accidentate cu apă.

Și ne apropiem de finalul fericit.... O oglindă bine iluminată este necesară pentru toaleta de dimineață, lumină albă generală, caldă, semi-întuneric capricios pentru o baie romantică... Să fie lumină - și baia noastră este gata!