Încălzire

O baie confortabilă este o baie caldă, astfel că trebuie să alegeți cu atenție tipul de încălzire folosit în baie. Puteți alege dintre mai multe tipuri de încălzire de perete sau sub podea.

Calorifere scară

Caloriferele de baie montate pe perete numai sunt din "elemenți" grei de fontă. Caloriferele moderne tip scară nu furnizează numai temperatura și umiditatea potrivite pentru baie, dar pot fi și un ornament, servind pentru uscarea prosoapelor sau ca un cuier. Caloriferul poate fi și perete despărțitor sau suport pentru rafturi ușoare.

În general, caloriferele de baie sunt făcute din oțel sau cupru, rar vedem calorifere din aluminiu. Cele mai des întâlnite sunt caloriferele cu apă conectate la încălzirea centrală, deși unele modele au încălzitoare suplimentare electrice ce vă permite să le folosiți și în afara sezonului rece. Aceste încălzitoare suplimentare pot fi montate pe majoritatea caloriferelor. Puterea de încălzire ar trebui să fie mai mică decât capacitatea de încălzire a caloriferului.

Există și calorifere scară electrice - acestea sunt recomandate pentru locuințele care nu au încălzire centrală. Aceste calorifere funcționează "uscat" - elementul de încălzire este un cablu special ce trece prin interiorul acestuia. Caloriferele electrice sunt sigure - designul acestora protejează utilizatorii de expunerea la șocuri electrice.

Caloriferele scară sunt produse în multe forme (dreptunghiular, oval, rotund) și în multe variante de culoare. Există producători de la puteți comanda calorifere făcute "la comandă" - bineînțeles că prețul va fi ceva mai mare.

Încălzire prin pardoseală

Încălzirea prin pardoseală poate fi, de asemenea, o soluție practică pentru încălzirea băii. Încălzirea prin pardoseală poate fi atât cu apă sau electrică, ambele sisteme de încălzire însă diferă în ceea ce privește montarea și costurile. Încălzirea cu apă este mai scumpă ca și montare, dar mai ieftină în termeni de operare.

Există trei tipuri de elemente de încălzire care pot fi utilizate pentru încălzirea prin pardoseală: cabluri (cele mai ieftine), preșuri și folii. Când prin aceste elemente trece electricitatea, se încălzesc și transferă căldură la pardoseală. Cel mai des, sistemele electrice de încălzire sunt alimentate de o singură fază de 230 V, rar de la un sistem trifazat de 400 V.

Baza încălzirii prin pardoseală sunt conductele din plastic. Pentru acest tip de instalație de încălzire este necesară izolația termică și cea la umezeală. Instalațiile cu apă folosesc apă încălzită la aproximativ 50 de grade Celsius, ce provine de la boilere suplimentare sau schimbătoare de căldură - astfel că acest tip de încălzire este indicat în clădirile care au instalații de încălzire tip centrală.

Când vă decideți să instalați încălzire prin pardoseală, este important de reținut că în cele mai multe cazuri aceasta va ridica nivelul podelei din baie cu aproximativ 5-7,5 centimetri. Cablurile electrice sau conductele de apă pentru încălzire trebuie pozate pe șape de beton, preșuri electrice și folii de încălzire, neavând nevoie de un alt substrat separat. Cele mai bune materiale pentru finisarea podelei unei asemenea băi sunt acele materiale conductoare de căldură - marmură, granit, piatră sau materiale ceramice. Din cauza diferenței de expansiune termică dintre beton și plăcile ceramice, nu puneți plăci prea mari și folosiți un chit special, elastic pentru rosturi.

Când folosiți încălzirea prin pardoseală, evitați montarea de pardoseli din lemn și cu materiale pe bază de lemn - acestea nu sunt conductoare termice și se pot deforma la căldură.