Planificați-vă baia

Planificarea funcțională a echipamentelor de baie - sfatul expertului Cum să poziționez obiectele sanitare în baie astfel ca aceasta să fie estetică și funcțională? Ce trucuri ajută la mărirea optică a interiorului? Aflați sfaturi de la specialiști! Obiectele sanitare sunt o provocare mai ales pentru fanii esteticii și funcționalității. Pentru ce este baia? Cine o va utiliza? Ce elemente trebuie să alegeți? Dacă aveți cel puțin două băi în casa sau apartamentul dvs., fiecare poate avea funcții diferite. În acest articol veți descoperi sfaturi despre planificarea echipamentului dvs., indiferent dacă aveți o baie sau mai multe.

 

Cadă sau cabină de duș - o alegere dificilă

Cabina de duș trebuie aleasă atunci când aveți o baie mică. Funcționalitatea cabinei poate fi îmbunătățită prin utilizarea unei căzi de duș adânci. O cadă de baie este recomandată atunci când majoritatea persoanelor din casă iubesc băile lungi și relaxante. Aceasta este și alegerea potrivită pentru familiile cu copii. Totuși, pentru a monta o cadă în baie trebuie să aveți și spațiul necesar pentru aceasta.

 

Paravanul pentru cadă este soluția de compromis între avantajele cabinei de duș și cele ale căzii. Dacă dimensiunea băii nu vă permite să montați ambele echipamente separat, atunci montarea de paravane pentru cadă este soluția optimă. Combinația dintre aceste două echipamente pare a fi soluția ideală când doriți să aveți cât mai multe funcții într-o baie mică.

 

Toaleta în baie sau în încăpere separată?

Indiferent dacă aveți mai multe săli de baie, vă sfătuim să montați o toaletă în fiecare dintre acestea. Dacă vă decideți să montați toaleta separat, este o idee bună să montați și un lavoar, chiar și unul mic, în acea încăpere - unul de 30 de cm este de ajuns. Dacă aveți un spațiu separat pentru toaletă, îl puteți transforma simplu într-o baie suplimentară prin instalarea unei cabine de duș.

 

Câte lavoare trebuie să fie într-o baie?

Alegerea numărului de lavoare din baie depinde în principal de dimensiunea băii. Dacă aveți spațiu destul și dacă membrii familiei au aproximativ același program zilnic (de ex., dacă folosesc baia aproximativ la aceeași oră), atunci ar trebui să montați două lavoare.

 

Dacă spațiul disponibil nu vă permite să montați mai multe lavoare, ar trebui să optați doar pentru unul dar de o dimensiune care să vă permită utilizarea confortabilă. De asemenea, trebuie să știți că în baia de familie, lavoarul nu servește numai pentru spălare. Este folosit, de exemplu, pentru spălarea manuală. Luând în considerare funcțiile suplimentare, este bine să alegeți un lavoar mai mare.

 

Bideu - util sau moft?

În cele mai multe băi moderne bideul este deja montat ca standard. Totuși, decizia de a-l instala este influențată de necesitățile și preferințele utilizatorilor și, cel mai frecvent, de disponibilitatea spațiului din baie. Bideul este considerat un accesoriu, fără de care nu se reduce semnificativ funcționalitatea băii.

 

Pentru bideu și toaletă trebuie să aveți disponibili aproximativ 1 -1,2 metri pătrați și nu toate băile dispun de acest spațiu. O soluție de compromis este montarea pe lavoar a unei baterii speciale, cu un mâner glisabil către toaletă. Astfel că funcția de bideu poate fi îndeplinită de vasul de toaletă.

 

Spălătorie de rufe în baie - echipamente

Dacă nu aveți un loc special pentru spălarea rufelor, baia este cel mai practic loc de amplasare a mașinii de spălat rufe. Prin instalarea acesteia în baie, aveți acces la apă și la alte facilități necesare pentru spălare - cadă și lavoar.

 

Ce trebuie să luați în considerare când vă decideți să instalați mașina de spălat rufe în baie?

  • Trebuie să știți spațiul necesar pentru utilizarea confortabilă și în siguranță.

  • Luați în considerare și un spațiu de depozitare a rufelor murdare și a detergenților.

  • Mașina de spălat trebuie ascunsă într-o nișă, sub blat sau într-un dulap,

  • Spațiul necesar pentru mașina de spălat trebuie să fie mai mare cu 10 centimetri decât mașina din cauza vibrațiilor.

  • Țineți cont de condițiile de siguranță, acesta este un dispozitiv electric.

  • Normele stabilesc că distanța minimă dintre mașina de spălat, lavoar și cadă trebuie să fie de 60 de centimetri

 

Armonie în decorul băii

Datorită nevoii de a armoniza aspectul general al decorului, este important sa puneți elementele corespunzătoare unele lângă altele. La final, decorul băii nu înseamnă numai adăugări, ci un aranjament de echipamente. Încercați să nu puneți toaletele și lavoarele, căzile de baie sau cabinele de duș unele lângă altele. Un mod interesant de separare a băii în zone funcționale poate fi realizat prin pereți joși, ce permit separarea băii de toaletă.

 

Amplasarea confortabilă a elementelor băii

Siguranța și confortul băii depind și de amplasarea corespunzătoare a elementelor funcționale. Este important să poziționăm potrivit elementele în baie și să menținem distanța între ele. Obiectele sanitare nu trebuie amplasate prea aproape unele de altele. În jurul fiecărui element trebuie să planificăm spațiul liber necesar pentru utilizarea confortabilă și fără probleme.

 

Aveți grijă la conductele de canalizare

Atunci când planificăm obiectele sanitare, suntem dependenți de elementele fixe ale acestora. Unul dintre acestea sunt conductele de canalizare. Acestea, cu alte cuvinte, forțează amplasarea altor elemente ale băii - toaleta, cabina de duș sau cada. Obiectele sanitare cu locație de scurgere lângă podea - toaletă, cadă, cabină de duș - trebuie amplasate cât mai vertical posibil.

 

Pentru toalete, lungimea conexiunii la conducta de canalizare nu trebuie să depășească un metru, iar pentru cadă sau cabina de duș - 3 metri. Conexiunile mai lungi complică construcția, deoarece necesită conducte de ventilație și cămine suplimentare

 

Elemente solide de arhitectură - uși și ferestre

Dacă există o fereastră în încăpere, la planificarea amplasării echipamentului de baie, trebuie să țineți cont de dimensiunile și de locația acesteia. Accesul la fereastră trebuie să rămână cât mai liber posibil. Dacă amplasați lavoarul sub fereastră, trebuie să țineți cont de faptul că nu veți mai putea agăța o oglindă deasupra acestuia, iar o cadă sub fereastră face dificilă deschiderea sau spălarea acesteia.

 

Poziția ușii de la baie este determinată de amplasarea echipamentului. Pentru a putea monta cada sau cabina de duș într-o locație mai potrivită, puteți lua în considerarea modificarea poziției inițial planificate pentru ușa de la baie.

 

Un principiu de luat în considerare este amplasarea ușii în fața celor mai atractive elemente. Știm că atunci când intrați în baie, ochiul este atras prima dată de elementele care sunt drept în față. De aceea, sugerăm să nu montați toaleta sau bideul direct în fața ușii - astfel veți avea și sentimentul necesar de intimitate când folosiți baia.