Accesorii și baterii

Deși la prima vederea poate părea că sunt piese neimportante, bateriile se găsesc în multe echipamente de baie - căzi, cabine de duș, lavoare și bideuri.

Bateriile pentru lavoare și bideuri sunt create pentru a furniza amestecul potrivit de apă caldă și rece, iar cele pentru cadă și cabina de duș sunt create nu numai pentru a umple căzile cu apă, ci și pentru a face un duș. Căzile sunt prevăzute cu un orificiu și o supapă pentru conectarea furtunului de duș.

Cele mai populare sunt bateriile clasice cromate, dar există și baterii în alte culori - alb, negru sau roșu Bateriile "colorate" au avantajul că sunt simplu de curățat - pe suprafața acestora sunt mult mai puțin vizibile murdăria și depunerile de calcar.

Exista mai mult tipuri de baterii disponibile pe piață. Cele mai populare sunt bateriile standard, ieftine - cu dublă comandă. Aceste baterii sunt echipate cu două robinete ce reglează separat debitul de apă rece și caldă.

Dar, datorită ușurinței în utilizare și fiabilității pe termen lung, bateriile monocomandă devin din ce în ce mai populare. La aceste baterii, atât temperatura cât și debitul de apă sunt determinate de mișcarea cu o singură mână - prin stabilirea poziției corecte a unei singure pârghii. Aceste baterii sunt alimentate cu apă cladă și apă rece, controlul temperaturii este obținut prin schimbarea poziției orizontale a mânerului, iar prin schimbarea poziției verticale al acestuia se modifică fluxul debitului de apă. Bateriile monocomandă nu au părți interne mobile și nici garnituri de cauciuc, care sunt de obicei sursa scurgerilor.

Puteți achiziționa și baterii termostatice. Acestea au un termostat încorporat care, prin amestecarea corespunzătoare a apei reci și calde, stabilizează temperatura. Aceste baterii permit stabilirea cu precizie a temperaturii apei calde, astfel că se previne uzura excesivă. Alegerea unor asemenea baterii poate avea avantaje mai ales de ordin material atunci când aveți instalat un contor de apă caldă - controlul precis al temperaturii apei poate reduce consumul acesteia. Bateriile termostatice funcționează foarte bine și cu încălzitoarele de apă pe gaz echipate cu un sistem automat de control al temperaturii apei, probleme pot apărea cu încălzitoarele manuale.

La cumpărarea bateriilor, acordați atenție la preț, la disponibilitatea pieselor de schimb și la garanția de service (mai ales pentru bateriile termostatice).